Mi is az a H2020?

A Horizont 2020 az Unió kutatás-fejlesztési és innovációs politikáját 2014-2020 között meghatározó program, amely minden eddiginél nagyobb, közel 79 milliárd eurós költségvetéssel gazdálkodik. A program a kontinens globális versenyképességének növelését célzó Európa 2020 stratégia „Innovatív Unió” elnevezésű kiemelt kezdeményezésének egyik alappillére.
Három kezdeményezést (FP - Kutatási Technológiafejlesztési és Demonstrációs Keretprogram; CIP - Versenyképességi és Innovációs Keretprogram; EIT - Európai Innovációs és Technológiai Intézet) foglal magában és a korábbi keretprogramoknál egyszerűbb adminisztrációt, valamint új, innováció-orientált szemléletet vezet be. A Horizont 2020 program kiválósági alapon, nemzetközi versenyben, közvetlenül Brüsszelből elnyerhető pályázati forrásokat jelent, vagyis a rendelkezésre álló pénzügyi keretből mindegyik tagállam annyit hasznosít, amennyire képes: a pályázatok brüsszeli elbírálásánál döntő szempont a kiválóság, a magas szakmai szintű és jól menedzselt konzorcium, illetve az uniós szinten is mérhető hatás.

 • a program kiemelt célja, hogy a tudományos áttörésekből üzleti lehetőségeket biztosító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek, ezért a kutatástól a piaci hasznosításig terjedően az innovációs lánc minden szakaszához támogatást nyújt;
 • a hangsúlyt a társadalmi kihívások kezelésére és az Európai Unió társadalmát érintő problémák megoldására helyezik (pl. egészségügy, energia, közlekedés területein);
 • egyszerűsítik az adminisztratív szabályokat és eljárásokat, áttekinthetőbbé teszik a finanszírozási rendszert, gyorsítják a szerződéskötést, a pályáztatás szinte teljes mértékben elektronikus úton történik;
 • a program kiemelten kezeli a kis- és középvállalkozói szektort: a Horizont 2020 program egyik fontos újdonsága, hogy a kkv-k támogatására új eszközt vezet be az Európai Bizottság, amely az innovációs lánc teljes folyamatában - az ötlettől a piaci bevezetésig - végigkíséri a kkv-kat. Egy-egy vállalkozás önállóan is pályázhat a kiírásokra, míg korábban ez csak nemzetközi konzorciumokban volt lehetséges.

A Horizont 2020 program szerkezete három pillérre épül:

 • Kiváló tudomány - az EU-nak a tudományos kiválóság terén világviszonylatban betöltött vezető szerepének megerősítését célozza.
 • Vezető ipari szerep - Európa vezető szerepét hivatott megalapozni a kutatás-fejlesztés és innováció területén, amit a kulcsfontosságú technológiák támogatásával, a tőkéhez való szélesebb körű hozzáférés biztosításával, valamint a kis- és középvállalkozások segítésével terveznek elérni.
 • Társadalmi kihívások - az Európa egésze számára kihívást jelentő társadalmi kérdések megoldásához kíván hozzájárulni az egészségügy, élelmezésbiztonság és fenntartható mezőgazdaság, az energia, a közlekedés, az éghajlatváltozás és környezetvédelem, valamint az inkluzív, innovatív és biztonságos társadalmak területein.

A programról hivatalos információt az Európai Bizottság pályázati oldalán találunk:
https://ec.europa.eu/info/funding-tenders/opportunities/portal/screen/home
A H2020 program most a záró szakaszához ért, de 2020-ban még elérhetőek pályázati kiírások. Továbbá zajlik a felkészülés az kutatás-fejlesztési keretprogram következő szakaszára, az ún. Horizon Europe programra.

A magyar oldalon a program képviseletét a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH) látja el. A hazai program koordinációról, valamint a Nemzeti Kapcsolattartó pontok elérhetőségéről, rendezvényekről az alábbi oldalon érhetőek el a hivatalos információk:
http://www.h2020.gov.hu/horizont2020-program

Bár a Horizon 2020, azaz a kutatás-fejlesztési keretprogram az egyik legnagyobb költségvetésű központi támogatási program az Európai Unión belül, de számos más tematikus támogatási program is elérhető, amelyek támogatási lehetőséget kínálnak hazai intézményeknek, vállalatoknak:

 • LIFE+
 • Erasmus +
 • Interreg programok
 • egyéb

A H2020 információs pont küldetése, hogy tovább erősítse a Nyíregyházi Egyetem sikeres részvételét a nemzetközi pályázatokon, továbbá segítse a térség vállalkozásait és más szervezeteit is bekapcsolódni a nemzetközi kutatási és innovációs tevékenységbe.

A H2020 információs pont az alábbi szolgáltatásokat nyújtja:

 • Aktuális információ közvetítése a H2020 programmal kapcsolatosan:
 • Tájékoztató rendezvénysorozat - H2020 MEETUP -
 • Támogatás és pályázati tanácsadás és információ a Nyíregyházi Egyetem H2020-as pályázataival kapcsolatosan

Kollégánkat itt érheti el:
Név:
E-mail cím: